Det stämmer inte, Stefan
Insändare i Mölndals-Posten
Vi liberaler är liksom Sveriges Lärare också oroade över stora barngrupper i förskolan. Mölndal har dessutom låg lärartäthet i grundskolan, vilket vi liberaler har kämpat för att öka, både i majoritet och i opposition.
I Mölndals-Posten 30 maj kan vi läsa att den politiska majoriteten genom kommunstyrelsens ordförande säger att de ökat anslagen till skolan, men faktum är att under 2023 minskade personalstyrkan i Mölndals skolor med cirka 40 årsarbetare.
Vidare säger kommunstyrelsens ordförande:
”Något som vi har lyckats väldigt bra med är att kunna behålla all personal i skolan trots inflationen och lågkonjunkturen.”
Ett förvånansvärt uttalande. Inte minst de nära 50 medarbetarna som fick lämna under 2023 har antagligen en annan åsikt. Även de lärare och förskollärare som blev kvar, med ännu högre arbetsbelastning som följd, tycker nog annorlunda.
Under 2024 väntas motsvarande nedskärningar för att hålla en budget med medvetet otillräckliga uppräkningar för inflation, lokaler och löner.
Majoriteten menar också att Mölndal har ”väldigt bra resultat i skolan”. Det kan tyckas så vid en första anblick men jämför vi Mölndal med liknande kommuner med motsvarande socioekonomiska sammansättning så har Mölndal tvärtom mycket sämre resultat. Mölndals elever måste få bättre förutsättningar för att kunna nå sin fulla potential i skolan.
Mölndals för- och grundskolor behöver mer resurser för att klara sitt uppdrag.
Joakim Tångeskog-Broström (L), ersättare skolnämnden Marcus Claesson (L), vice ordförande skolnämnden Elin Andersson (L), kommunalråd