Elin Andersson
Mölndal

Inrätta akutskola

Motion till kommunfullmäktige i Mölndals Stad

För att hantera elever som stör undervisningen eller hotar andra elever och lärare har regeringen genomfört en satsning för att kommuner ska kunna inrätta akutskolor, där elever kan placeras tillfälligt enligt skollagens bestämmelser. Akutskolorna bidrar därmed till att säkra kontinuiteten i utbildningen för alla elever. En akutskola är en skolform som erbjuder tillfällig utbildning och stöd till elever som av olika anledningar inte kan gå i sin ordinarie skola. Syftet är att ge dessa elever en trygg och stabil miljö där de kan fortsätta sin utbildning och få den hjälp de behöver för att kunna återvända till sin vanliga skola eller till en annan långsiktig lösning. Anledningarna till att en elev kan placeras i en akutskola varierar, men kan tex vara på grund av beteende, psykisk ohälsa eller sociala utmaningar. I första hand tittar man alltid efter en lösning för eleven i ordinarie skola, i form av exempelvis flexgrupper. Att flytta på en elev till en akutskola är aldrig ett första steg utan ett redskap som ska användas när ingenting annat fungerar för att få situationen i klassrummet att fungera, för den specifika eleven och för klassen i sin helhet. Det är ett viktigt redskap att ha för kommunens skolor, när alla andra möjligheter är uttömda för att ändå kunna säkerställa att eleven kan tillgodogöra sig sin utbildning och att utbildningen samtidigt kan fortsätta för den övriga klassen.

Akutskolor har med sina små elevgrupper och höga personaltäthet möjlighet att ge individanpassad undervisning och stöd. Personal på akutskolor kan bestå av lärare, specialpedagoger, kuratorer, psykologer och annan stödpersonal som arbetar tillsammans för att hjälpa eleven att hantera sina problem och främja deras utveckling. Målet är att eleven, efter en period i akutskolan, ska kunna återvända till sin ordinarie skola eller annan lämplig skolform med förbättrade förutsättningar för att klara av skolsituationen. Den tillfälliga placeringen på en akutskola är på max 20 dagar Det finns specifika statliga bidrag att ta del av för de kommuner som väljer att driva akutskolor.

Sammanfattningsvis erbjuder akutskolor en specialiserad, anpassad och trygg miljö som kan vara avgörande för elever i kris eller med särskilda behov, och bidrar till att förbättra kontinuiteten i utbildningen för alla elever. Flera grannkommuner driver redan akutskolor, exempelvis Göteborg, Ale och Lerum. Eftersom antalet elever i Mölndal som är i behov av akutskolor antagligen endast är några få och samtidigt varierar över tid kanske den bästa lösningen gör Mölndal skulle vara att driva akutskola ihop med andra aktörer snarare än i egen regi. Det skulle kunna göras genom att inrätta ett samarbete med en grannkommun som exempelvis Göteborg eller genom att införa ett samarbete för akutskoleplatser i Göteborgsregionens regi såsom samverkan idag sker med exempelvis gymnasieskola i GR.

Vi vill:

  • Att en utredning genomförs om hur funktionen akutskola bäst skulle kunna införas i Mölndals stad.

Akutskolan skulle kunna drivas i egen regi, i samarbete med en eller flera grannkommuner eller genom annat lämpligt samarbetsorgan, där Göteborgsregionen är ett rimligt alternativ.

Liberalernas fullmäktigegrupp genom Elin Andersson